Web tasarımı yapan herkesin ihtiyacı olabilecek 5 kullanışlı tasarım aracını sizler için derledik. Bu araçlarla çalışarak iş planınızda hızlıca ilerleyebilirsiniz.
1.Affinity Designer
Affinity Designer kısaca ; oldukça profesyonel bir yazılım ve hedef olarak da işini daha ciddi yapan fotoğrafçılar hedeflenmiş. Adobe’nin geliştirdiği Photoshop’a benzer ara yüzü ile tanıdık olan yazılım araçları kullanmak ve alışmakta sorun oluşturmayacak kadar sade ve alışılmış. RAW düzenleme aracı, hemen hemen tüm görsel formatlarını desteklemesi ile rakiplerinden kendini ayırır (fped, tiff, png vs.), RGB, CMYK vs renk kartelalarını desteklemesi ve oldukça hızlı tepki vermesi ile yapılan efektlerin anında izlenebilmesi sayesinde güçlü bir paket Affinity Photo.
Bazılarının Photoshop Katili unvanını layık gördüğü Affinity Designer özellikleriyle bir çok web ve grafik tasarımcının aklını başından alıyor. Ayarlanabilen ve tahrip edici olmayan katmanlar bunlardan biri. Böylece görselleri veya vektörleri onlara zarar vermeden ayarlayabiliyorsunuz. Genellikle Photoshop’ta yüzde 32.000 yaklaştırabildiğiniz görselleri Affinity Designer’da yüzde 1.000.000 yakınlaştırabilmeniz de mümkün. Özellikle vektörler üzerine çalışanlara hitap eden bu özelliğin yanı sıra geri al ve geçmiş özellikleri de oldukça kullanışlı. Öyle ki; Affinity Designer’da 8.000 adım geriye gidebiliyorsunuz.
2.Form
RelativeWave tarafından üretilen Form‘un tasarıma yaklaşımı oldukça farklı. Bir tasarım aracında bulabileceğiniz katmanlar ve araçlar Form’da yer almıyor. Uygulamayı kullanırken kod ve tasarımın birlikte hareket ettiğini kolayca hissedebiliyorsunuz. Form’da bir grafik yaratmanız pek mümkün değil. Ancak var olan grafikleri aktararak onlara jestler ve etkileşimler ekleyebilirsiniz.
Kısacası Form, tasarımcılara yaptıkları grafiklerin, prototipte neye dönüşeceğini gösterirken, mühendisleri de büyük bir iş yükünden kurtarıyor. Form’un Mac uygulamasının yanı sıra iOS uygulamasını edinerek tasarımlarınızı gerçek zamanlı olarak prototipe dönüştürebilir ve onlarla etkileşime geçebilirsiniz.
3.GitHub Notifier
GitHub, git yazılımı ile entegre olmuş bir depolama alanıdır. Git ile GitHub birbirine karıştırmayın lütfen. Git versiyon kontrol sistemidir. GitHub sayesinde dünyanın çeşitli ülkelerinden, bu ülkelerin bazı yerlerinden, projenize farklı bir kaç kişi ekleyerek takım çalışması yapabilirsiniz. Ayrıca, GitHub ile dünya üzerinde projenizin herkes tarafından görülmesini, değerlendirilmesi sağlayabilirsiniz. GitHub üzerinde paylaşılan kodlar ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Öncelikli olarak GitHub kullanabilmek için bir hesap oluşturmanız gerekmektedir.
Github Notifier Yardımı ile biri yayın yaptığında, bir yayına yorum yapıldığında, kodu kullanmak üzere indirdiğinde ya da geliştirmek üzere hareket ettiğinde anlık bildirim alabiliyorsunuz.
4.Anime
Yapacağınız animasyonlar veya sayfa geçişleri video olmayacaksa ya CSS ya da JavaScript ile kodlanacaktır. Haliyle CSS animasyon özellikleri ve JavaScript animasyon kütüphanelerinin nelere imkan tanıdığı hakkında genel bir bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır.
Web animasyonu bu zamana kadar iyi bir yol kat etti. Geliştiriciler yalnızca CSS / SVG / JS kombinasyonunu kullanarak herhangi bir animasyon yapamaz diyemeyiz, ancak zamandan tasarruf etmek isterseniz de internette sizin için düzinelerce ücretsiz kütüphane bulunuyor. Ancak bugün tanıtacağımız kütüphane benim için en güzel ve aynı zamanda tamamen ücretsiz kütüphanedir.
Bu kütüphane ile her şeyi yapabilirsiniz. JavaScript üzerine kurulu ancak aynı zamanda CSS animasyonlarına da gösterebilme yeteneğine sahip. Ayrıca DOM aracılığıyla tek tek sayfa öğelerini çevirebilirsiniz veya hatta özel SVG’leri bile çevirmeniz mümkün. Anime ile sayfalarınızda harikalar yaratabilirsiniz..
5.Figma
Güzel bir uygulama fikriniz var ve bunu hayata geçirmeye karar verdiniz. Tebrikler, ama bu çok da kolay olmayacak.
Sadece kod yazarak fonksiyonların nasıl çalıştığına odaklanmak yetmeyecek, kullanıcının etkileşim kuracağı arayüzü tasarlayacaksınız. Üstelik arayüzü farklı ekran büyüklüklerine ve çözünürlüklerine göre uyarlamak zorunda kalacaksınız. Başka profesyonellerden yardım
almanız gerecek ve iş büyüyecek. işte bu noktada Figma’yı incelemenizi tavsiye ederim. Figma tüm bu süreçleri kolaylaştırmak, özellikle de arayüz geliştirilirken tüm ekibi aynı anda işe dahil etmek için kurgulanmış bir tasarım uygulaması.
Uygulama arayüz tasarımınının farklı büyüklüklerdeki ekranlarda nasıl görüneceğinin önizlemesinden tutun, aynı anda aynı proje üzerinde birden fazla kişinin çalışabilmesine kadar tasarımcıların ve uygulama geliştiricilerin hayatını kolaylaştıracak pek çok özelliği var. Üstelik internet tarayıcınız üzerinden, herhangi bir kurulum gerektirmeden kullanmanızda mümkün. İncelemek ve ücretsiz olarak denemek isterseniz www.figma.com adresini ziyaret edebilirsiniz.