Baklava; çok ince açılmış yufka ile yapılan bir tatlıdır. Anadolu, Ortadoğu ve Rumeli’de yaygındır. Baklava yufkası en çok bir milimetre kalınlığında açılır. Ortalama 40-50 yufka, araları yağlanarak bir tepsiye üst üste yerleştirilir. On yufkada bir, araya çok ince dövülmüş fındık, fıstık, ceviz ya da badem içi serpilir. Tepsi dolduktan sonra “baklava dilimi” olarak bilinen eşkenar dörtgen biçiminde kesilir, üstüne kızgın yağ dökülerek fırına verilir. Kızardıktan sonra önceden hazırlanmış soğuk şerbet ağır ağır dökülür ve soğumaya bırakılır.
Baklava şurubunun koyuca tutulup şekerlenmesi sağlanarak kuru baklava elde edilir. Kuru baklavanın özelliği uzun süre saklanabilmesi ve uzak yerlere kolaylıkla götürülebilmesidir.
Baklavanın Anadolu’da belirli günlerde yapılan tatlılar arasında özel bir yeri vardır. Düğünlerde kız tarafının oğlan evine bir tepsi baklava ve şerbet göndermesi önem verilen eski bir gelenektir. Günümüzde Gaziantep baklavaları ve buradan yetişen ustalar, son 40-50 yıl içerisinde yurt çapında büyük bir ün kazanmıştır.
Baklava, Türk mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir. Özellikle çok ünlü olan Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılır..
Baklavanın Tarihi Asurlar’a kadar uzanır ancak bu tatlı, iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilip, fırında pişirilmesiyle yapılıyordu. Bu baklava dünyanın çeşitli ulusları tarafından çok sevildi ve değişik şekillerde yapıldı.
Baklava Çeşitleri
- Fıstıklı Baklava
- Fıstıklı Kuru Baklava
- Cevizli Baklava
- Kaymaklı Baklava
- Sütlü Nuriye Baklavası
- Fıstıklı Şöbiyet
- Fıstıklı Saray Sarması
Baklavaiste.com tüm çeşitleri bir sipariş ile kapınıza kadar getiriyor size de sadece lezzetini çıkartmak kalıyor..