Web sitesi oluşturmak profesyonel kod bilgisine ve tasarım bilgisine sahip kişiler için kolay bir iş olsa da bu konuda acemi olan insanlar için oldukça zor bir iştir. Ancak artık geliştirilmekte olan çevrimiçi sayfa ve araçlar sayesinde web site tasarımı herkesin başarabileceği bir iş olma durumuna gelmiştir. Web site oluşturma seçeneklerimiz bir hayli çoğalmışken bunlardan hangisi bize uygun buna nasıl seçebileceğimizi biliyor musunuz ? Bu seçenekler her zaman birbirleri arasında yarışıyor ve sürekli güncelleniyorlar. Bizde bu yazımızda karşımıza çıkan seçeneklerden bahsedip size en uygun olanını bulmaya çalışacağız. Bir web sitesini oluşturmak ve düzenlemeler yapabilmek için tam anlamıyla WYSIWYG düzenleyici kullanmak tasarım yaparken her zaman daha hızlı, kolay ve daha verimli bir seçenek olacaktır ancak tasarım ve barındırmanın her yönüyle size bağlı olmasını yani tam kontrol yapabilmeyi istiyorsanız masaüstü tabanlı bir web tasarım programına ihtiyacınız olacaktır..
Ücretsiz Kullanabileceğiniz Web Tasarım Programları
- WordPress
Öncelikle tabi ki ilk önerimiz ve tercihimiz WordPress olacaktır. Çünkü WordPress web site projeniz ne olursa olsun basit veya karmaşık yapıya sahip olarak istersek statik siteler istersek blog ve istersek portfoliomuzu yayınlabileceğimiz biz web site için bize büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Hafif derece de karışıklığa sahip olan WordPress’in daha kolay versiyonu da bulunmaktadır. Genel anlamıyla baktığımız zaman wordpress ile yapılan siteler genelde daha çok SEO uyumlu olduğundan dolayı artık bir çok tasarımcı da kendi işlerinde WordPress kullanmaya başlamıştır. Karışık olarak bahsettiğimiz sürümde temamızı kendi alan adımıza kurup gerekli şablonlar ve eklentiler ile birlikte web sitemizi istediğimiz şekilde biçimlendirebiliyoruz. İsterseniz daha kolay bir versiyonu olan WordPress’te sabit bir site oluşturabilir ve istediğiniz zaman da bu siteleriniz de güncellemeler yapabilirsiniz.
- Joomla
Joomla’da yine çevrimiçi ve çevrimdışı seçenekleri olan fakat WordPress kadar kullanışlı becerilere sahip olmayan başka bir web site tasarımı programıdır. Joomla, CMS dünyasında tanınmış bir firma olarak karşımıza çıkıyor. WordPress kadar popülaritesi olmayan Joomla’da da aynı iki seçenek vardır. İsterseniz joomla.com adresini kullanarak bir web sitesi oluşturup joomla sunucularında barındabilir yada bu web tasarım yazılımını joomla.org’dan indirip kendi alan adınıza kurarak kullanabilirsiniz.
Eğer verdiğimiz ikinci seçeneği kullanırsanız web sitenizin arayüzüne ulaşmanızın wordpress’tekinden daha kolay olduğunu göreceksiniz fakat ne kadar kolay olsa da wordpress kadar güzel, gösterişli ve estetik durmadığından bahsedebiliriz. Joomla’da birçok menü ve seçenek ile tasarımlarınızı değiştirebilir tamamen yönetimi kendiniz yapabilirsiniz.. Joomla’nın çevrimiçi düzenleyici seçeneğinde biraz zorlanabilirsiniz fakat yinede yeni başlayanlar için bile imkansız bir durum değildir..
- Wix
Wix ile hızlı bir sihirbaz kullanabilir ve akıllı WYSIWYG editörü yardımı ile kendi estetik web sitenizi oluşturabilirsiniz. Wix’te web site oluşturmak için iki seçenek var. Her iki seçenekte de kolay bir biçimde web sitesi oluşturabilirsiniz ve iki seçenekte olabildiğince problemsiz ve hızlı çalışan seçeneklerdir.
Sizler için en basit seçenek olan Wix sürümünde otomatik kurulum boyunca size bir dizi sorular yöneltilecektir. Bu sorular Wix ADI (Yapay Tasarım İstihbaratı) tarafından gelecek ve bu bilgiler doğrultusunda web siteniz özelleştirilecek ve sonuca sizi hızlı bir şekilde götürecektir.
Standart seçenekle düzenleme yapmaya karar verirseniz biraz daha el ile müdahale etmeye hazırlıklı olun. Bir çok birbirinden farklı şablon arasından size uygun olanı seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu şablonları da yine editör yardımı ile ayarlayabilir ve kendinize göre uyarlayabilirsiniz..
- CoffeeCup Free HTML Editor
Web sitenizi elle kodlamak, tasarlamak istediğiniz zaman kullanabileceğiniz ücretsiz html editör programlarından birisi olan coffeecup hızlı çalışan ve size de zamandan tasarruf ettirecek ekstralar sağlayan bir editör programdır. CoffeeCup CMS kullanmayan web programlarının ölmekte olan cinslerinden birisidir. Bölünmüş ekran özelliğiyle birlikte size önizleme sağlayarak kodlarınız da yaptığınız değişiklikleri anlık görüntüleyebilmenizi sağlamaktadır.
Hızlı bir biçimde tasarım yapmanıza yardımcı olabilmek için program içerisinde şablonlar bulunmaktadır. Örneğin etiket eklemek için hazır etiket şablonu bulunur ve tek tıklama yardımıyla etiketinizi ekleyebilirsiniz.. Yeni başlayan kullanıcılar için programı başlatmak biraz zor gibi gelebilir fakat azda olsa HTML bilgisine sahip olan kişiler zorlanmadan programı kullanmaya başlayabilecektir. Programda küçük bir pürüz karşımıza çıkacaktır ve bu da yazım denetimi ve kod optimizasyonunun programın ücretli versiyonunda bulunmasıdır..
- SITE123
SITE123’ün adı kadar anlamı ve kullanımı da basittir. Burada da tıpkı diğer düzenleyiciler gibi ister blog sitesi isterseniz bir mağaza olsun aynı şekilde bir tema seçerek başlıyorsunuz ve gerekli bilgileri doldurduktan sonra özelleştirme yapmaya başlayabilirsiniz.. Burada sitenizde her durum ya açıktır yada web site sihirbazı tarafından yapılmaktadır. Bundan dolayı çok uğraşmadan ve ne yapacağınıza dair problemler yaşamadan ilerle seçeneğiyle çok kısa bir sürede ücretsiz barındırma alanı ile sayfalarınızı içeren bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Tabi ki burada işlerinizi kolaylaştırmak için ücretsiz simge ve resimlerden de oluşan bir kütüphane bulunmaktadır. 500 Gb’lık web alanı ve 1 Gb’lık trafik sınırı olan bu sistemde bu sınırlara kadar kullanım ücretsizdir fakat bunu aşmaya çalıştığımız da karşımıza ücretli seçenekler çıkacaktır.
Sizin de beğenerek kullandığınız bir program, editör vs. varsa bizimle paylaşabilirsiniz..